دبیرخانه کمیته فنی متناظر ISIRI/ISO/TC251

به اطلاع اعضای محترم کمیته متناظر ISO TC251 مدیریت دارائی‌ها و سایر علاقمندان می‌رساند که اجلاس عمومی کمیته مدیریت دارائی ISO در روز چهارشنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۰ (۳ نوامبر ۲۰۲۱)، بصورت مجازی برگزار می‌گردد.

این جلسه دومین جلسه کمیته اصلی ISO TC251 پس از عضویت ایران بعنوان عضو ناظر بوده و دکتر علی‌اکبر اسکوئی – دبیر کمیته، به نمایندگی از اعضا در این جلسه حضور خواهند یافت.

اخبار تکمیلی در مورد محتوا و تصمیمات جلسه در اطلاعیه‌های آینده اعلام خواهد شد.

اعضاء محترم کمیته فنی مدیریت دارائی ISO TC251 و متخصصین گرامی فعال در حوزه مدیریت دارائی‌ها

با سلام،

احتراماً پیرو تشکیل جلسه ادواری کمیته اصلی ISO مدیریت دارائی در تاریخ 2021 May 19 (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰) و اعلام تشکیل دو گروه جدید کاری ۸ و ۹ با عناوین بشرح ذیل توسط دبیرخانه اصلی کمیته، فراخوانی جهت ثبت نام متخصصین در این دو کارگروه از طرف دبیرخانه ISO دریافت گردیده است. لذا، از متخصصین علاقمند به همکاری دعوت بعمل می‌آید تا رزومه و مدارک فنی و همچنین کارگروه مورد نظر خود را به آدرس ایمیل دبیرخانه ارسال نمایند تا درخواست ایشان پس از بررسی به کمیته اصلی TC251 ارسال گردد.

  1. کارگروه شماره ۸: People Competence and Involvement
  2. کارگروه شماره ۹: Data asset value evaluation index system

شایان ذکر است متقاضیانی که تا کنون فرم عضویت خود را به آدرس دبیرخانه ارسا ل ننموده‌اند، لازم است به همراه رزومه خود، فرم عضویت را از سایت دبیرخانه دریافت و تکمیل و به ایمیل دبیرخانه ارسال نمایند. حداکثر مهلت دریافت مدارک ۲۹ خرداد ۱۴۰۰ می‌باشد.

علی اکبر اسکویی
دبیر کمیته TC251

اطلاعات تماس با دبیرخانه کمیته ملی متناظر TC251

آشنایی با سازمان بین المللی استاندارد

سازمان بین المللی استاندارد ISO که مقر آن در ژنو می باشد در ۲۴ فوریه ۱۹۴۷ به منظور یکپارچه کردن تدوین استاندارد در سراسر جهان، ایجاد تسهیلات در تجارت بین المللی، حمایت از تولید کننده و مصرف کننده ، توسعه همکاری های علمی تکنولوژیکی اقتصادی و … با عضویت ۲۵ کشور تاسیس شد . به دنبال پیوستن تدریجی سایر کشورهای جهان ، این سازمان در حال حاضر دارای ۱۶۱ عضو شامل ۱۰۴ عضو اصلی ۴۷ عضو مکاتبه ای و ۱۰ عضو مشترک می باشد که سازمان ملی استاندارد ایران از جمله اعضای اصلی آن بوده و با فعالیت در کمیته های فنی ایزو در تدوین استانداردهای بین المللی مشارکت داشته و دارد. این استانداردها که تعداد آنها در حال حاضر ۱۷۵۰۰ مورد می باشد. بعضی از استانداردهای واژگان به دیگر زبانها نیز منتشر شده است.

ضرورت تأسیس سازمان ISO

  • توسعه دانش فنی و ظرفیت های فناوری
  • ایجاد یک زبان واحد میان تولید کنندگان و مصرف کنندگان
  • تسهیل در تجارت و انتقال فناوری
  • طرح نیازهای فنی صنعت

اهداف اصلی سازمان ایزو در تدوین استانداردهای بین المللی

  • تسهیل تجارت بین المللی
  • کیفیت ، ایمنی و امنیت، حمایت از مشتری و حفاظت از محیط زیست
  • توسعه بهینه فناوری‌ها

سازمان ملی استاندارد ایران و  کمیته‌های فنی متناظر با کمیته‌های بین المللی

سازمان ملی استاندارد در حال حاضر با عضویت در سازمان های بین‌المللی  ISO،  OIML، CODEX، IEC  در فعالیت‌های تدوین استاندارد این سازمان‌ها مشارکت می‌نماید. نحوه مشارکت در این فعالیت‌ها، از طریق تشکیل کمیته‌های فنی متناظر با کمیته‌های بین المللی و سامان‌دهی مشارکت گروه‌های ذی نفع و ذیربط انجام می‌گیرد. این کمیته ها تحت نظارت سازمان ملی استاندارد ایران فعالیت می‌نمایند و وظیفه اصلی آنها بررسی و اظهارنظر در مورد پیش نویس استانداردهای بین المللی در مراحل مختلف تدوین و پیشنهاد تدوین استاندارد بین المللی با توجه به مزیت های ملی و پتانسیل کشور می باشد.

کمیته فنی متناظر ایزو

کمیته فنی متناظر ایزو یک کمیته علمی ـ تخصصی است که اعضای آن از بین گروه‌های صلاحیت‌دار و علاقه‌مند به مشارکت در تدوین و بازنگری استانداردهای بین‌المللی انتخاب می‌شوند. این کمیته متناظر با کمیته فنی ایزو است و متشکل از جمعی از اعضای مشارکت کننده کمیته ملی استانداردهای ایزو از گروه‌های ذینفع و ذیربط در زمینه فعالیت مربوط می‌باشد که تحت نظارت دبیرخانه کمیته ملی و هیأت فنی ایران، وظیفه تحقق مشارکت در فعالیت‌های کمیته فنی بین‌المللی نظیر خود را بر عهده دارد. کمیته فنی متناظر دارای ساختاری مشابه با ساختار کمیته فنی نظیر خود در سازمان بین المللی استاندارد سازی (ISO) می‌باشد.

ضرورت ایجاد کمیته فنی متناظر

  • ساماندهی مشارکت در تدوین استانداردهای بین‌المللی
  • ارائه نقطه نظرها و آراء طرف‌های ذینفع و نظرهای مبتنی بر منافع، مصالح، و توسعه صنعتی کشور

کمیته TC251 و اهمیت آن

از انجاییکه کمیته متناظر، ساماندهی و مشارکت در تدوین استانداردهای بین‌المللی و ارائه نقطه نظرها و آراء طرف‌های ذینفع و نظرهای مبتنی بر منافع، مصالح، و توسعه صنعتی کشور را در بر دارد، عملکرد دبیرخانه کمیته فنی متناظر ISIRI/ISO/TC251 اهمیت فراوانی را در بر خواهد داشت و به نوعی فرصتی طلایی است برای کشور. کمیته  TC251 سازمان‌ها را در چگونگی دستیابی به تعامل مؤثر و کارآمد بین مدیریت دارایی کمک می‌کند.

مشخصات و ساختار کمیته TC251

شماره کمیته فنی: ۲۵۱
عنوان کمیته فنی ( فارسی – انگلیسی): مدیریت دارایی‏‌ها – Asset Management
دامنه فعالیت کمیته فنی:
مشارکت با کمیته بین‏المللی در زمینه تکمیل استانداردهای در دست تدوین
پیشنهاد استانداردهای جدید مطابق با نیازهای ملی
اثرگذاری صاحب‏نظران و خبرگان ایرانی بر جهت‏گیری فعالیت‏های کمیته بین‏المللی ایزو
ساختار کمیته فنی:
ISO/TC 251/WG 3: Communications
ISO/TC 251/WG 4:Product improvement
ISO/TC 251/WG 5: Finance
ISO/TC 251/WG 6: Preparation for the next revision of ISO 55001
ISO/TC 251/WG 7:Development of ISO 55011
دلائل توجیهی در مورد ضرورت تشکیل کمیته  متناظر:
آشنایی نهادهای دارایی‌محور با استانداردهای بین‏‌المللی حوزه مدیریت دارایی‏‌ها
انتقال دانش و تجربه به صنایع دارایی‌محور
تبادل دانش و مهارت بین متخصصین و خبرگان صنایع مختلف
تبادل دانش و مهارت بین متخصصین و خبرگان ایرانی با خبرگان سایر کشورها
ایجاد پایگاه اطلاعاتی و ظرفیت‌‏سازی در حوزه مدیریت دارایی‏‌ها
استفاده نهادهای دارایی‏‌محور از ظرفیت‏‌هایی که در نتیجه استقرار کمیته ایجاد می‏‌شود

فعالیت‌ها

این کمیته مسئولیت استانداردسازی در زمینه مدیریت دارایی را برعهده دارد. در سال ۲۰۱۴ اولین مجموعه از استانداردهای مدیریت دارایی‌ها توسط این کمیته تخصصی تدوین گردید:

  • ISO 55000 – مدیریت داریی‌ها (کلیات، اصول و تعاریف)
  • ISO 55001 – مدیریت دارایی‌ها – سیستم‌های مدیریت ملزومات
  • ISO 55002 – مدیریت دارایی‌ها – خط مشی بکارگیری ISO 55001
  • ISO 55010 – مدیریت دارایی‌ها – راهنمای همسوسازی عملگرهای مالی و غیرمالی در مدیریت دارایی‌ها (۲۰۱۹)

در حال حاضر نیز TC251 مشغول به بازنگری در استاندارد ISO 55002، تدوین استاندارد ISO 55011 و همچنین انواع فعالیت‌های بازاریابی، جذب و مکاتبات با ذی‌نفعان می‌باشد.

واگذاری مسئولیت دبیرخانه کمیته فنی متناظر TC251 به مرکز توسعه نظام مدیریت دارایی‌های فیزیکی دانشگاه صنعت نفت

در راستای همکاری با سازمان ملی استاندارد ایران و بر اساس مصوبه ششمین نشست تخصصی کمیته راهبری دفتر مطالعات تطبیقی سازمان استاندارد و با توجه به ظرفیت‌های موجود در حوزه مشارکت در تدوین استانداردها در مرکز توسعه نظام مدیریت دارایی‌های فیزیکی دانشگاه صنعت نفت، مسئولیت دبیرخانه و تشکیل کمیته فنی TC251 به این مرکز واگذار گردید.

فرم درخواست عضویت در کمیته فنی متناظر ISIRI/ISO/TC251
PDF (.pdf)   |   Word (.docx)

لطفاً فرم درخواست عضویت در کمیته فنی متناظر ISIRI/ISO/TC251 را از طریق لینک بالا دریافت و پس از تکمیل، از طریق ایمیل به نشانی isiri.iso.tc251@gmail.com ارسال نمائید.

اطلاعات تماس دبیرخانه